Як користуватися паличками для суші правильно

Як користуватися паличками для суші

То ж якщо ви любите азійську кухню, часто відвідуєте країни цього регіону — саме час читати нову статтю Як? Так! та навчитися, як користуватися паличками для суші та вивчити трохи правил щодо цього.

Трохи історії

Палички для їжі виникли в давньому Китаї приблизно 5000 років тому, а потім поширилися в інші азійські країни. 

Спочатку палички використовувалися в кухні для приготування їжі, а не для її споживання. Вони були ідеальними для перевертання та перемішування продуктів на високих температурах. 

З часом палички стали використовуватися як прибори для їжі, особливо в Китаї, де конфуціанська філософія пропагувала стриманість і відмову від ножів на столі.

Суші, у формі, в якій ми знаємо їх сьогодні, з’явилися в Японії близько 8-го століття, але палички для суші почали широко використовуватися лише у 17-му столітті, коли суші стали популярною вуличною стравою.

Види паличок для суші

Палички для суші виготовляються з різноманітних матеріалів, які відображають культурні особливості та традиції різних народів. 

Найбільш поширеними є палички з:

  • бамбуку (є традиційними для Японії і Китаю, легкі, екологічні, міцні);
  • дерева (використовуються в гастрономії вищого рівня та в ресторанах преміум-класу);
  • пластику (використовуються в більш доступних закладах або для вживання суші в домашніх умовах, оскільки вони зручні та легко миються). 

Читайте також: Як лікувати панкреатит

Чим відрізняються китайські та японські палички для суші

Різниця — є.

Китайські палички — довші, тонші та мають квадратний переріз. Кінчики китайських паличок загострені, що дозволяє легше брати маленькі шматочки їжі. 

Крім того, в Китаї популярні палички з нержавіючої сталі, які відрізняються від дерев’яних своєю міцністю та довговічністю.

Якщо вам важко їсти за допомогою паличок, можна користуватися «учнівськими» паличками — так вам буде зручніше вперше їсти паличками, а також ви зрозумієте логіку тримання їжі.

Етикет використання паличок для суші: що треба знати

При використанні паличок для суші необхідно дотримуватися кількох важливих правил, які відображають повагу до традицій японської культури: 

  • палички потрібно тримати ближче до верхнього кінця, а не за середину або низ;
  • під час прийому їжі не рекомендується виконувати гучні звуки паличками або вказувати ними на інших людей;
  • не варто проколювати їжу паличками, оскільки це вважається неповажністю до кухаря;
  • не треба передавати їжу з паличок до паличок, оскільки це асоціюється з ритуалами поховання в Японії;
  • не залишайте палички у рисі — це також вважається поганим тоном.

Звичайно більшість цих рекомендацій будуть корисними для прийому їжі в країнах Азії. Вдома, коли вас ніхто не бачить, можна їсти як вам зручно 🙂

Читайте також: Як зробити чорнослив вдома

Як користуватися паличками для суші

Якщо ви не знаєте як користуватися паличками для суші та думаєте, що це дуже складно — розкриємо секрет: 90% успіху у користуванні паличками для суші — це те, як ви їх тримаєте.

як правильно тримати палички для суші

Перша паличка — повинна бути зафіксована та не рухатися. Візьміть її як олівець (великим та вказівним пальцем).

Друга — рухається та дозволяє брати їжу. Друга паличка контролюється вказівним і середнім пальцями, та відповідає за рух під час вживання їжі.

Палички у руці повинні бути паралельні одна до одної, а не хреститися.

Кроки до зручного використання паличок

  1. Розмістіть палички в правильному положенні в руці. 
  2. Навчиться контролювати рух паличок за допомогою вказівного та середнього пальця. 
  3. Навчиться брати та тримати їжу паличками.

Якщо ви вперше використовуєте палички, не засмучуйтеся, якщо вам не вдається з першого разу. Це вимагає практики. 

Практичні вправи для вдосконалення володінням паличок для суші

Спробуйте користуватися паличками — без їжі

Для початку, спробуйте тримати палички в руці, не використовуючи при цьому їжу. Як мінімум, ми зможете трохи потренуватися та не розкидаєте їжу по всій кімнаті 😂

Ваша задача — зрозуміти як фіксувати палички у руках, як брати їжу за їх допомогою.

Потренуйтеся у триманні різних предметів

Коли ви зрозуміли механіку — як тримати, брати та їсти паличками, спробуйте взяти паличками різні предмети та потримати їх. Так ви зрозумієте, як краще регулювати тиск паличок для різних типів їжі.

Наприклад, спробуйте підняти та потримати кульку для настільного тенісу, кубік льоду, горошину або будь-що, що маєте під рукою.

Читайте також: Як зберігати банани правильно

Завершальні думки

Нічого складного у прийомі їжі за допомогою паличок немає — це справа звички. 

Якщо ви навчитеся один раз, то у вас не буде проблем з прийомом їжі та дискомфорта під час подорожей в азійські країни.

Найголовніше — правильно тримати палички.