як приготувати Колд прю

Як приготувати Колд Брю вдома та що потрібно знати про цей напій

Що робити, коли любиш каву та не можеш без неї почати день, але влітку — хочеться чогось охолоджувального?

Звичайно, приготувати холодну каву, яка ще краще бадьорить та більш приємна для теплого сезону.

В цій статті Як? Так! поговоримо про холодну каву, історію кави Колд Брю та розкажемо, як приготувати її вдома, самостійно.

Що таке Cold Brew (Колд Брю)

Колд Брю — спосіб приготування кави, але не в гарячій, а в холодній воді. Екстракція кави відбувається довше часу, тому кавовий смак більш насичений та напій має більше кофеїну.

Цей спосіб приготування холодної кави надає особливий смак і аромат, завдяки чому він стає ідеальним вибором для кавоманів влітку або для тих, хто віддає перевагу міцним кавовим напоям. 

Види холодної кави

Спойлер: кава Cold Brew (Колд Брю) — не єдиний рецепт приготування холодної кави. 

При цьому, Колд Брю, або холодна кава з використанням методу заварювання в холодній воді — є одним з найпоширеніших видів. 

Найпоширенішими у світі є наступні холодні кавові напої:

  • Dutch Coffee або Голландська кава;
  • Cold brew (Колд Брю);
  • Japanese Iced Coffee або Японська кава з льодом.

Розберемося трохи детальніше «що є що».

Читайте також: Як відмовитися від кави та чи треба це робити?

Голландська кава

Для приготування кави, лід перетворюють на талу воду. 

Весь процес відбувається за допомогою спеціального приладу, який називається Yama Tower.

Лід тане та по краплині потрапляє на мелену каву, як результат — кавовий напій отримує більш фруктовий смак, ніж звичайний Колд Брю. 

Після того, як талий лід потрапляє на мелену каву, він фільтрується, тому користувач отримує одразу відфільтрований та готовий до вживання напій.

Читайте також: Як варити каву в турці

Колд Брю

Про цей спосіб ви вже знаєте: каву заливають не гарячою, а холодною водою та залишають на тривалий час в холодильнику для екстракції.

Потім Cold Brew фільтрують від меленої кави та вживають.

Японська кава з льодом

Японська кава з льодом заварюється звичайним способом — каву заливають гарячою водою, але в посудині з кавою знаходиться лід.

Таким чином, кава одразу і заварюється, і охолоджується.

Звичайно, для приготування японської кави треба використовувати інші пропорції, щоб компенсувати лід, який розтанув. Можна використовувати не 1:10, а 1:16.

Інші методи приготування кави, про які ви чули

Існує айс-лате, айс-капучино, фрапе та інші.

Ми не будемо розказувати про них у цій статті, бо наш фокус — розібратися що таке Колд Брю та як його приготувати самотужки.

Всі ці холодні кавові напої по-різному розкривають каву, тому краще спробувати всі напої. Але почати можна з найпростішого варіанта – Колд Брю.

Чим відрізняється холодна кава від гарячої

Холодна кава має свої особливості, які роблять її відмінною від гарячої кави. 

Ось деякі ключові відмінності:

Смак

Колд Брю відрізняється смаком від звичної гарячої кави.

Вона мʼякіша та має збалансований смак, завдяки довшому процесу екстракції у холодній воді.

Кількість кофеїну

Час екстракції Колд Брю по рецепту (про це розкажемо нижче) набагато більший, ніж при приготуванні гарячої води.

Як результат, Колд Брю має більш кофеїну.

Часто люди готують Колд Брю вдома у великому обʼємі, щоб пити каву, наприклад, цілий тиждень. То ж якщо ви теж так плануєте зробити, враховуйте, що така кава має більше кофеїну, тому не рекомендується вживати її у великому обʼємі за короткий проміжок часу.

Час екстракції

Звичайна гаряча кава заварюється від 2 до 5 хвилин. У випадку з Колд Брю все трохи складніше та довше.

Час екстракції Колд Брю 8-10 годин (годин, не хвилин). Це дає каві можливість сильніше розкрити унікальний смак і аромат.

Час зберігання кави

Зазвичай, гаряча кава втрачає смак та інші властивості десь через 3 дні.

Колд Брю може зберігатися у готовому вигляді до двох тижнів, що дає опцію одразу готувати великий обʼєм кави та пити її впродовж деякого часу.

Все, більше не будемо порівнювати напої та розказувати, якою ще буває холодна кава — будемо говорити тільки про Колд Брю.

Читайте також: Як вибрати матрац на ліжко?

Історія Колд Брю

Кажуть, що вперше Колд Брю приготувати у 16 столітті, у Нідерландах (тоді — Голландії). Тоді технологія заварювання холодної та концентрованої кави використовувалася як напій впродовж подорожей, бо як ви вже знаєте:

  • холодна кава має великий строк придатності;
  • її легко приготувати один раз, щоб пити довгий час.

Але чи правда це, чи міф — ніхто не знає. Можливо цю історію вигадали маркетологи 🙂

У 17 столітті холодну каву почали робити у Японії, в місті Кіото. Навіть сьогодні її часто називають «Кіотська кава». Як ми вже казали на початку статті, рецепт трохи відрізнявся: каву з льодом заливали окропом, тому кава заварювалася та охолоджувалася одночасно.

Справжній попит на Колд Брю зʼявився у 2010-х, з приходом кафе третьої хвилі. З цього моменту Колд Брю став доступним для широкої публіки і завойовує серця кавоманів по всьому світу.

Читайте також: Як розпізнати дефіцит магнію і що з цим робити

Що потрібно для приготування Колд Брю вдома

Для приготування Колд Брю вдома вам знадобиться:

  1. Мелена кава. Виберіть якісні кавові зерна, які вам подобаються. Добре підходять свіжообсмажені зерна великого помелу (можливо трохи крупніше, ніж розмір тростинного цукру).
  2. Фільтрована вода.
  3. Посудина. Тобто це посуд, в якому ми будемо готувати каву (можна використовувати френч-прес, якщо він є у вас).
  4. Холодильник.
  5. Паперовий фільтр або марля. Щоб процідити каву після приготування.

Ну що ж, тепер прийшов час розказати рецепт Cold Brew Coffee 🙂

Покрокова інструкція: як приготувати Колд Брю

Ось послідовна та зрозуміла інструкція «як приготувати Колд Брю»:

  1. Розрахуйте необхідну кількість кави під обʼєм напою, який ви плануєте приготувати. Співвідношення кави до води наступне: 100 г. кави на 500 мл води).
  2. Насипте каву у посудину.
  3. Залийте каву фільтрованою водою кімнатної температури.
  4. Поставте посудину з кавою у холодильник.
  5. Дістаньте каву через 10-12 годин (по бажанню) та відфільтруйте напій за допомогою марлі або паперового фільтра.
  6. Спробуйте ваш напій.

Можна по бажанню додати 1-2 кубики льоду. Деякі кавомани кажуть, що так напій стає ще смачнішим.

Варто сказати, що іноді в інтернеті зустрічається інформація, що чим довше витримувати каву у холодильнику, тим більш насичений смак буде мати напій. Це — не гарна рекомендація. 

Якщо тримати каву понад 12 годин, вона буде гірчити. Звичайно, якщо вам подобається гірка кава — експериментуйте, в інших випадках ми не рекомендуємо витримувати каву більше рекомендованого часу.

Якщо Колд Брю вийшов занадто міцний, рекомендуємо розбавити напій водою. Пропорції не будемо казати — бо всі люблять робити по-своєму 🤷‍♂️

Колд Брю — поле для експериментів

Ви можете вживати Колд Брю в чистому вигляді, або трохи поекспериментувати.

Часто рецепт Cold Brew Coffee включає додавання апельсинового соку або з тоніка. 

Щоб приготувати Колд Брю з соком або тоніком, вам треба додати до готового концентрату кави апельсиновий сік або тонік у співвідношенні 1:3 (кави менше, соку або тоніку — більше).

Експериментуйте та знаходьте свої улюблені поєднання.

Питання-відповіді про Колд Брю

Які переваги має приготування Колд Брю вдома?

Приготування Колд Брю вдома дозволяє вам контролювати якість і смак своєї кави, експериментувати з різними кавовими зернами і насолоджуватися свіжоприготованою холодною кавою за доступною ціною.

Як довго треба екстрагувати Колд Брю для досягнення оптимального смаку?

Оптимальний час екстракції Колд Брю зазвичай становить від 10 до 12 годин. 

Протягом цього періоду кавові зерна повільно екстрагуються у холодній воді, що дозволяє отримати насичений і збалансований смак. Якщо тримати каву понад 12 годин, напій буде більш гірким.

Чи можна використовувати будь-які кавові зерна для приготування Колд Брю?

Так. Можна використовувати різні сорти кавових зерен для приготування Колд Брю. 

Але рекомендується вибирати кавові зерна з помірним ступенем обсмаження для досягнення оптимального результату.

Колд Брю має менше кофеїну, ніж гаряча кава?

Колд Брю має більше кофеїну, ніж звичайна кава. Це відбувається через те, що каву треба настоювати 10-12 годин.

Чи можна використовувати Колд Брю як основу для інших кавових напоїв?

Так. Колд Брю можна використовувати як основу для інших кавових напоїв, таких як лате, капучино або мокко. Він створює чудову основу для еспресо-подібних напоїв, які можна прикрасити молоком, вершками або сиропами.

Які сорти кавових зерен найкраще підходять для Колд Брю?

Для Колд Брю найкраще підходять кавові зерна з помірним ступенем обсмаження, з добре збалансованим смаком і нотами шоколаду, горіхів або фруктів. 

Сорти Arabica зазвичай є відмінним вибором для приготування Колд Брю.

Чи можна додавати молоко або вершки до Колд Брю?

Так. Можна додавати молоко або вершки до Колд Брю для створення більш кремового і насиченого смаку. 
Додавання молока чи вершків може доповнити смак кави, роблячи його більш м’яким та збалансованим.

Висновки

Якщо ви любите каву та вам цікаво поекспериментувати з напоєм самостійно, Колд Брю буде ідеальним рецептом для старту. Готувати холодну каву легко та можна обійтися без спеціальних інструментів.

Колд Брю ідеально смакує влітку. Ба більше, коли ви створили унікальний рецепт, який найкраще підходить вам, ви зможете готувати напій у великих обʼємах та пити протягом тижня або навіть і більше.

Що тут ще сказати: експериментуйте та створюйте свій ідеальний рецепт холодної кави.

Якщо вам сподобалась стаття, ви можете поділитися нею з вашими знайомими у соціальних мережах 😉